Великобритания е била най-слабата икономика Г7 през 2017 г. от

...
 Великобритания е била най-слабата икономика Г7 през 2017 г. от
Коментари Харесай

Как вотът за Brexit се отрази на британската икономика

 Великобритания е била най-слабата стопанска система Г7 през 2017 година от позиция на цялостния напредък, а вотът за излизане от Европейския съюз е имал и други въздействия върху страната. Агенция Ройтерс показва няколко образеца за въздействието на референдума през 2016 г.
Миграция

Нетната миграция на жители от Европейския съюз (ЕС) във Англия се е свила съвсем на половина през 12-те месеца до септември 2017 година, демонстрират формалните данни.

Имиграцията бе една от аргументите, заради които британците гласоподаваха за овакантяване на Европейски Съюз. Индустриалните групи обаче се притесняват, че Англия става все по-малко привлекателна дестинация за чиновниците, които те желаят – най-много в браншове като инженерство, строителство и опазване на здравето.

Данните от търсенията в Google също допускат, че броят на хората от други европейски страни, които търсят работа във Англия, е достигнало ново дъно.

 Reuters Graphic

Инвестиции

Англия от дълго време изостава по отношение на други страни от позиция на вложенията.

Макар че Английската централна банка (АЦБ) чака бизнес вложенията да се усилят тази година, те остават слаби по отношение на силата на световното икономическо възобновяване. Гуверньорът на АЦБ Марк Карни съобщи, че Brexit обяснява слабия напредък в вложенията във Англия.

В съпоставяне с другите страни измежду огромните стопански системи на Европейски Съюз вероятността английските производители да приоритизират типа вложения за възстановяване успеваемостта на производството им е най-ниска, сочи изследване на Европейската комисия.

В същото време най-голяма е вероятността английските фабрики просто да заменят износените машини, което единствено по себе си е следствие от слаби предходни вложения, демонстрира изследването.

Слабото обмисляне на дълготрайни вложения основава предизвикателство и за финансовия министър Филип Хамънф, който желае да изкара дълготрайната рецесия на продуктивността, стимулирайки бизнес вложенията.

 Reuters Graphic

Несъстоятелност

Британските консуматори са притиснати от ускорената инфлация поради поевтиняването на паунда след вота за Brexit и поради слабия растеж на заплащането, утежнявайки още повече продължаващото десетилетие нарастване на равнищата на персонална неплатежоспособност.

Графиката по-долу съпоставя растежа на заплащането в действително изражение по отношение на броя на персоналните доброволни споразумения – тип неплатежоспособност, която към момента не е банкрут – в Англия и Уелс.

Макар че огромна част от острия растеж в последно време в споразуменията отразява измененията в регулациите и пазара на потребителски дълг през 2016 година, има ясна връзка сред по-ниските заплати в действително изражение и финансовата отмалялост измежду потребителите.

 Reuters Graphic

Туризъм

Туризмът във Англия се оказва спечелилият от вота за Brexit. Поевтиняването на паунда направи страната по-привлекателна дестинация за задграничните туристи, до момента в който в това време накара английските да си останат вкъщи.

Бумът обаче отслабна леко през трите месеца до септември, откакто растежът на задграничните туристи спадна до едногодишно дъно.

Валутните придвижвания очевидно са в действителност огромен фактор. Посещенията от Северна Америка са намалели с 5% през годината до септември, което отразява по-слабия щатски $. Посещенията от Европейски Съюз обаче са се нараснали с 4%, защото еврото укрепна по отношение на паунда.

 Reuters Graphic

Търговия

Миналата седмица основният икономист на АЦБ Анди Холдейн сподели, че комбинацията от мощна световна стопанска система и слабия паунд е проработило, обвързвайки икономическия напредък с търговията, а не с потреблението.

Търговското министерство на държавното управление показва, че съгласно данните чистата търговия е имала позитивен принос за икономическия напредък през 2017 година като цяло за пръв път от шест години.

Въпреки това английският експорт по размер е междинен по европейски стандарти, което не поддържа изключително тезата, че поевтиняването на паунда е дало на експортьорите огромно конкурентно преимущество в подобряващата се световна стопанска система.

Нещо повече, чистата търговия се е отразила отрицателно на икономическия растеж във Англия през второто полугодие на 2017 година Според икономистите на JPMorgan почти няма или тотално липсват признаците за поддръжка от по-слабата валута.

 Reuters Graphic
По публикацията работиха: Виктория Тошкова, редактор Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР